30.10.2011

YLE: Lääkekannabiksen käyttö on moninkertaistunut

200620072008200920102011 (26.10. mennessä)
Lääkekannabiksen erityislupien määrä    1    1   11   12   18   41

Lääkekannabiksen käyttö on lähes nelinkertaistunut kahdessa vuodessa.

YLE.fi uutinen: Lääkekannabiksen käyttö on moninkertaistunut.

Kuuntele myös ylilääkäri Seppo Mustolan haastattelu (pituus 5:40).

28.10.2011

Tutkimus: Normaalit suolistobakteerit voivat liittyä MS-taudin puhkeamiseen

MS-tauti puhkeaa nykytietämyksen mukaan toisaalta geneettisistä syistä ja toisaalta ympäristön vaikutuksesta (ei sinänsä kovin yllättävää). Pitkään on ajateltu, että ympäristön vaikutus voisi olla jokin ulkoinen sairaus. Max Planckin neurobiologisen instituutin tutkijoiden mukaan laukaisijana ei ilmeisesti olekaan haitalliset bakteerit vaan normaalit ihmisen suolistobakteerit.

Geneettisesti muunnellut hiiret saivat MS-taudin kaltaisen tulehduksen aivoihin, jos niille annettiin kehittyä normaali suolistofloora. Jos vastaavia hiiriä pidettiin steriilissä ympäristössä, ne eivät sairastuneet. Jos sen jälkeen näille hiirille "tartutettiin" normaali suolistofloora, immuunijärjestelmän T-solut alkoivat lisääntyä suolistossa ja hiiret sairastuivat.


Syömätottumukset voivat vaikuttaa suolistoflooraan, ja tutkijoiden mukaan esimerkiksi MS-taudin esiintyvyyden lisääntyminen Aasiassa viime aikoina voisi selittyä länsimaalaistuvalla ruokavaliolla. Vielä ei tiedetä, mitkä bakteerilajit ovat "syyllisiä", mutta tutkijat epäilevät mm. Clostridium-suvun lajeja. Tutkijat haluaisivat seuraavaksi analysoida MS-tautia sairastavien suolistoflooran mikrobien genomin ja selvittää erot terveisiin.

Hyvin monet aiemmat tutkimustulokset ja havaitut seikat sopisivat yhteen tämän kanssa, mm. entsyymitoiminnan muutokset MS-tautisilla, ruokavaliomuutosten mahdollinen hyöty taudin etenemisen kannalta, ruoansulatuksen yleiset ongelmat MS-taudissa, ym... Erittäin mielenkiintoista.

Enemmän ja tarkemmin ScienceDailyn alkuperäisessä uutisessa:
Natural Intestinal Flora Involved in the Emergence of Multiple Sclerosis, Study Finds.

27.10.2011

MS-puhallustesti

Tutkijat ovat analysoineet MS-tautia sairastavien uloshengitystä, ja ovat kehittäneet alustavan puhallustestin MS-taudin toteamiseen. Tutkimuksessa, jossa oli 34 MS-tautia sairastavaa ja 17 tervettä, puhallustestin tarkkuus oli sama kuin selkäydinpunktiolla, mutta ilman mahdollisia komplikaatioita.

Lähde:
ScienceDaily: Advance Toward a Breath Test to Diagnose Multiple Sclerosis

24.10.2011

Ole ystävä itsellesi

Posti toi rakkaalta kortin:


Ajatuksia herättäviä lauseita. Olisi tosiaankin parempi aina olla itsensä ystävä, kannustaja ja neuvonantaja kuin arvostelija, vaikka kaikki nämä pestit sujuvatkin minut läpikotaisin tuntevalta henkilöltä, eli itseltäni. Joten: kannusta itseäsi, ole ystävä itsellesi. Kaikesta olet itsesi kanssa selvinnyt. Juhli elämääsi.

21.10.2011

Ruoka juomana – ruokajuomana ruoka

Kasvisten mehustamisesta on ollut puhetta viime aikoina, ja kyllähän se kovasti on kiinnostanut itseänikin. Vatsan hidastuneen toiminnan vuoksi ruoansulatukseni suosiolla käsittelemät ruokamäärät ovat pienentyneet ja siksi ei passaa "pelkkää täytettä" syödä, vaan ruoan tulisi olla myös ravintorikasta. Mehustaminen tarjoaa tähän helpotusta: tuoreista vihanneksista lingotaan mehut, jolloin vatsa selviää vähemmällä työllä, ja kypsennystä ei käytetä, eli kaikki mm. vitamiinit ja entsyymit ovat tallella.

Muutaman viikon ajan ensin söin aterioiden kasvisosuuden raakana, ja lopulta hankin Jamie Oliver (Tefal) -mehustimen, MS Crossroads -keskustelupalstalla "erekki" on kehunut tätä laitetta. Ja aivan mahtava laite se onkin! Viime lauantaista lähtien olen "syönyt" pääruoan kasvikset juoman muodossa. Proteiinit olen vielä nauttinut kiinteässä muodossa (mm. kalaa, manteleita, pähkinöitä, kurpitsansiemeniä), ja joskus porkkanan kiinteänä. Pääruokaan olen käyttänyt vihanneksia 800–850 grammaa, mistä irtoaa mehua hieman yli 5 desilitraa, mielestäni hyvä hyötysuhde.

Tähän mennessä mehustamiani vihanneksia: porkkana, punajuuri, omena, inkivääri, punakaali, sipuli, varsiselleri, lanttu, mangoldi ja paprika. Todella hyviä mehuja on syntynyt, ja aina yllättävän makeita, ei ollenkaan kitkeriä. Tuore omenamehu (pelkiltään tai inkiväärin kanssa) on ollut aivan mahtavan makuista. No mutta niitä kuvia, eihän tätä tekstiä kuitenkaan kukaan lue ;) (ainakin kuvat katsotaan ensin).

Vihanneksia, yhden juomakerran vihannekset per kuva:



Moolokin kita ennen ja jälkeen uhrien:



Laitteen käyttö ja puhdistus on ollut helppoa ja nopeaa. Kiitos erekille myös pussivinkistä, toimii oikein hyvin (luultavasti myös kompostoituvilla pusseilla, niin ei tarvitse tyhjentää).

Valmiita annoksia, viinilasissa ei ole viiniä, vaan vihannesmehua:



Näissä kuvissa proteiiniosuus on kalaa: lämminsavulohta, säilykelohta, savustettuja muikkuja ja loimulohta. Joissain kuvissa näkyy spirulina-kapseleita. Itse spirulina-leväjauhe oli niin pahaa (eli varmaan tosi terveellistä), että kapseloin sen. Mehun ja proteiinin lisäksi olen pääruoalla syönyt jälkiruoaksi esim. kookoslastuja ja tuoreen omenan ja/tai kuivattuja hedelmiä.

On tuntunut oikein hyvältä. Puoli litraa vihannesmehua täyttää yllättävän paljon, ei niinkään fyysisesti (hyvä turpoilevalla vatsalla), mutta varmaankin ravintoaineita tulee niin suuret määrät, että enempää ei tunne tarvitsevan. Erillistä ruokajuomaakaan ei tarvitse. Suosittelen!

20.10.2011

Kiitollisuus

AAMUN AJATUS

On helppoa olla kiitollinen hyvistä asioista.
Hyvä ja rikas elämä tulee niiden osaksi,
jotka osaavat kiittää myös takaiskuista.


Sivulta Ajatusten Aamiainen no 2670.

18.10.2011

Jacqueline du Pré ja Elgarin sellokonsertto

Jacqueline du Pré oli loistava englantilainen sellisti, jonka ura katkesi aikaisin MS-taudin vuoksi, ja elämäkin jo 42-vuotiaana. Hänen tulkintansa Edward Elgarin sellokonsertosta on erityisen tunnettu.

Keväällä katsoin elokuvan Hilary ja Jackie, joka kertoo Jacquelinen ja hänen sisarensa Hilaryn elämästä. Siitä lähtien olen halunnut kirjoittaa elokuvasta tai Jacquelinesta jotain blogiin, ja ehkä liittää mukaan YouTube-video Elgarin sellokonserton esityksestä. Elokuva oli oikein hyvä, mutta ei ollut mitenkään "helppo", etenkin kun itse sairastaa MS-tautia. En ole oikein tiennyt, mitä lopulta sanoa, joten blogimerkinnän kirjoitus on jäänyt. Enkä tiedä vieläkään, mutta suosittelen kyllä elokuvaa.

Vuonna 1967 kuvattiin Elgarin konserton esityksestä elokuva Jacqueline du Pré and the Elgar Cello Concerto, josta on 1982 tehty uusi versio lisätyillä haastattelu- ym. materiaaleilla. Löysin tämän elokuvan YouTubesta ja katsoin pari päivää sitten. Voi olla, ettei video pysy siellä tekijänoikeussyistä kauaa, mutta poistoon asti sen voi katsoa tässä. Elokuvan pituus on noin 1 tunti 11 minuuttia, itse sellokonsertto alkaa noin 38 minuutin kohdalta.

Jacqueline du Pré and the Elgar Cello Concerto

17.10.2011

Myeliiniä korjaavan kantasoluhoidon tarkkuus parantuu

Tutkijat ovat onnistuneet parantamaan myeliiniä korjaavan kantasoluhoidon tehokkuutta hiirillä. Myeliini on hermosäikeiden (eli aksonien) eriste, joka vaurioituu MS-taudin tulehdustilan vuoksi, mikä puolestaan hidastaa hermoimpulssien kulkua. Sellaisilla hiirillä, jotka syntyjään eivät tuota myeliiniä, kantasoluhoito oli synnyttänyt kolmessa kuukaudessa hermostoon oligodendrosyyttejä eli soluja, jotka muodostavat myeliiniä, ja 40 % hermosäikeistä oli peittynyt myeliinillä. Tämä on neljä kertaa parempi tulos kuin aiempi "ennätys".

Avainasemassa on oikeanlaisten kantasolujen valitseminen. Tutkijat havaitsivat, että kantasolut, joiden pinnalla on proteiinia CD140a, tuottavat todennäköisimmin juuri oligodendrosyyttejä.

Lähde:
ScienceDaily: Precision With Stem Cells a Step Forward for Treating Multiple Sclerosis, Other Diseases


Nämä löydökset johtavat toivottavasti tulevaisuudessa varmemmin MS-taudin vaurioita korjaaviin kantasoluhoitoihin ihmisillä. Kantasoluhoitoja MS-taudin hoidossa on alettu systemaattisemmin tutkia Isossa-Britanniassa, mistä kirjoitin kesällä.

10.10.2011

Pykii, pykii

Heinäkuun alkupuolella jokin pöpö iski kurkkuun ja keuhkoihini. Lähes parannuin, aloitin varovasti kuntoilut, mutta sitten tauti iski taas. Ja samalla kaavalla kolmannenkin kerran.

Ajattelin jo parantuneeni, mutta sitten 300 mg Voxran ja 15 mg mirtatsapiinin yhdistelmä pari viikkoa sitä syötyäni alkoi kuivattaa suuta. Ja kohta tulikin kurkku taas kipeäksi ja siitä lähti sairastamisen neljäs aalto, tällä kertaa vain kurkussa. Mutta nyt jo pari viikkoa muhinut.

Valdoxan

Mirtatsapiini ei enää nukuttanut niin hyvin kuin aiemmin, 300 mg Voxra lisäkevensi turhan paljon yöunia ja lisäksi suun kuivuminen oli tullut ongelmaksi. Lääkärikäynnillä Voxra vaihdettiin taas 150 mg annokseen, ja mirtatsapiini tauolle (tai pois) ja sen tilalle yöunia tukemaan Valdoxan (agomelatiini 25 mg).

Nyt on viisi Valdoxan-yötä takana. Lääke kyllä jossain määrin nukuttaa, mutta luultavasti on liian aikaista sanoa, kuinka hyvin se lopulta toimii. Toivon kyllä todella, että lääke vielä antaisi hyvät yöunet. Mirtatsapiini tuntui jotenkin päivälläkin viiraavan päätä, ehkä sillä oli myös päivällä jotain väsyttävää vaikutusta. Valdoxanista ei ole tullut mitään sivuoireita (kop kop), ja aamut tuntuvat helpommilta kuin "mirtatsapiiniyön" jälkeen.

Mieliala on kurkkukivusta huolimatta ollut ihan kohtuullinen. Fatiikki on vähentynyt, kognitio pelaa: olen tehnyt ja kirjoitellut runsaasti juttuja uuteen Blogger-ohjelmointiblogiini. Kuntoilun kanssa otan nyt todella varovasti, eli käytännössä ei kuntosalia, olen käynyt vain kävelyillä. Kun saisi tämän keuhko-/kurkkutautikierteen nyt katkaistua ja kuntoilut takaisin mukaan arkeen, niin siitä saisi vielä mielialaan lisäpotkua ja kuntoa taas kohennettua.

Sähkötkin pykii

Juuri kun olin aikeissa julkaista tämän jutun, katkesivat sähköt, ja ne ovat räpsyneet nyt puolen tunnin ajan useamman kerran päälle ja pois. Kiinteä internet-yhteys ei ole vieläkään herännyt henkiin, joten viimeistelen jutun kannettavalla koneellani ja nettitikkuyhteydellä.

"Oli synkkä ja myrskyinen yö..."

3.10.2011