28.10.2011

Tutkimus: Normaalit suolistobakteerit voivat liittyä MS-taudin puhkeamiseen

MS-tauti puhkeaa nykytietämyksen mukaan toisaalta geneettisistä syistä ja toisaalta ympäristön vaikutuksesta (ei sinänsä kovin yllättävää). Pitkään on ajateltu, että ympäristön vaikutus voisi olla jokin ulkoinen sairaus. Max Planckin neurobiologisen instituutin tutkijoiden mukaan laukaisijana ei ilmeisesti olekaan haitalliset bakteerit vaan normaalit ihmisen suolistobakteerit.

Geneettisesti muunnellut hiiret saivat MS-taudin kaltaisen tulehduksen aivoihin, jos niille annettiin kehittyä normaali suolistofloora. Jos vastaavia hiiriä pidettiin steriilissä ympäristössä, ne eivät sairastuneet. Jos sen jälkeen näille hiirille "tartutettiin" normaali suolistofloora, immuunijärjestelmän T-solut alkoivat lisääntyä suolistossa ja hiiret sairastuivat.


Syömätottumukset voivat vaikuttaa suolistoflooraan, ja tutkijoiden mukaan esimerkiksi MS-taudin esiintyvyyden lisääntyminen Aasiassa viime aikoina voisi selittyä länsimaalaistuvalla ruokavaliolla. Vielä ei tiedetä, mitkä bakteerilajit ovat "syyllisiä", mutta tutkijat epäilevät mm. Clostridium-suvun lajeja. Tutkijat haluaisivat seuraavaksi analysoida MS-tautia sairastavien suolistoflooran mikrobien genomin ja selvittää erot terveisiin.

Hyvin monet aiemmat tutkimustulokset ja havaitut seikat sopisivat yhteen tämän kanssa, mm. entsyymitoiminnan muutokset MS-tautisilla, ruokavaliomuutosten mahdollinen hyöty taudin etenemisen kannalta, ruoansulatuksen yleiset ongelmat MS-taudissa, ym... Erittäin mielenkiintoista.

Enemmän ja tarkemmin ScienceDailyn alkuperäisessä uutisessa:
Natural Intestinal Flora Involved in the Emergence of Multiple Sclerosis, Study Finds.
[Piilota kommentit] - [Näytä kommentit]
Yksittäisen kommentin klikkaus piilottaa/näyttää sen tekstin

8 kommenttia:

MS-potilas kirjoitti... [vastaa]

@Samuli Pahalahti

Hei,

en ole kovin tarkkaan tutustunut, MS-näkökulmaa olen siitä itse hieman miettinyt, mutta muiden ajatuksia en ole lukenut enkä esim. tuota videota ole nähnyt, pitää katsoa kun aikaa löytyy, kiitos linkistä.

Paleodieetti voi joillekin sopia hyvinkin, mutta lihan rasvojen ajatellaan olevan huonoksi MS-taudissa, joten siltä osin luulen, että pitäisi ainakin soveltaa. Hyvää (luonnollisesti elänyttä ja syönyttä) lihaa on luultavasti vaikea tai mahdoton saada normaalikaupoista. Kalaa ja pähkinöitä voisi syödä proteiinilähteinä.

Ruoan syöminen kypsentämättä tarjoaa varmasti hyvin ravintoaineita, entsyymejä yms, hieman samaa olen nyt vähän aikaa soveltanut kasvisten osalta mehustimella. Kalakin oli eilen kylmäsavustettua, ei siis lämmöllä kypsennettyä, lisäksi söin mm. pähkinöitä ja kuivahedelmiä.

Luulen, että mikään super-dieetti paleokaan tuskin on, eivät tainneet elää kovin vanhoiksi niihin aikoihin ihmiset ;) Lyhyt arveluni on, että varmasti hyviä periaatteita ja osasia sovellettavaksi ruokavaliota mietittäessä. Katselen videon myöhemmin, ehkä ajatukset muuttuvat :)

Samuli Pahalahti kirjoitti... [vastaa]

@MS-potilas

Olisinpa tietty voinut muutamalla sanalla vähän avatakin Cordainin sanomaa pelkän linkin sijaan... Hän ei siis ainoastaan esittele paleoruokavaliota, vaan myös oman hypoteesinsa MS-taudin syntymisestä ja miten se liittyy neoliittisiin ruokiin.

MS-tauti tarvitsee ensinnäkin bakteerin tai viruksen (joka on kemialliselta rakenteeltaan myeliinin kaltainen) tuottaman infektion ja joka aiheuttaa hankitun immuniteetin kyseiselle taudinaiheuttajalle. Sen jälkeen tarvitaan krooninen altistuminen T-soluja aktivoiville proteiineille, jotka myös ovat myeliinin kaltaisia. Näiden proteiinien pitää kuitenkin läpäistä ensin suoliston seinämä, joka ei ole mikään mahdoton temppu neoliittisten ruoka-ainesten avulla (kasvilektiinit).

Paleoruokavalio voi siis toimia parannuksena tai oireiden lievittäjänä, koska siitä puuttuvat ne ongelmia aiheuttavat ruoka-aineet.

MS-potilas kirjoitti... [vastaa]

@Samuli Pahalahti
Kiitos näistä lisätiedoista.

MS-potilas kirjoitti... [vastaa]

@Samuli Pahalahti
Tämä oli oikein hyvä video, kannattaa katsoa. Kiitos linkistä.

Erekki kirjoitti... [vastaa]

Terry Wahls:n kirjoitukset ovat kiinnostaneet minua jo pitempään ja olen seuraillut hänen sivujaan ja joskus jopa heittänyt kysymyksiäkin hänelle. Wahls:n systeemi on mielestäni järkeenkäypä, ja vakuuttavuutta tulee toisaalta hänen uskomattomasta tarinastaan + alustavista pilottitutkimuksista, josta voi lukea esim täältä:
http://www.news-releases.uiowa.edu/2011/November/111411MS_study.html

Mitokondrioiden ja MS:n tiimoilta on tehty tutkimuksia aiemmin.. sekä mitokondrioiden ja ravitsemuksen / liikunnan suhteen myös --> palaset näyttävät sopivan toisiinsa.

Anonyymi kirjoitti... [vastaa]

@Erekki

Pakko heittää vielä kommentti tähän. Olen ollut yhteyksissä Terry Wahls:n tässä "matkan varrella". Viimeisimmässä viesteilyssä hän heitti että voisi tulla Suomeenkin piipahtamaan ja pitämään yleisöluennon ja esiintymään vaikka mediassa. Asiassa pallo jäi minulle, Wahls kirjoitti että ""Who knows - perhaps you will finda way to have me hosted in Finland for PUBLIC and a medical talk -- and we will finally meet in person."

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...