2.10.2013

Valkeisenvaaran vaelluksella uusi kävelyennätys

Viikko meni jälleen syksyisissä maisemissa Rukalla. Patikointi on alkanut kiinnostaa, ja tällä reissulla tuli sitten kokeiltua, millaisiin perättäisiin päivämatkoihin pääsee. Pieni karhunkierroshan tuli kierrettyä Rukan reissulla noin vuosi sitten.

Valtavaaran huiputus

Sunnuntaina, joka oli matkan ensimmäinen kokonainen päivä, lähdimme Valtavaaran huiputus -nimiselle päivävaellukselle. Kävelylle tuli mittaa siirtymisine Rukan kylään ja sieltä pois yhteensä 12,8 kilometriä. Navigaattori kertoi, että kokonaisnousua (ja myös -laskua) tälle patikoinnille tuli noin 1300 metriä. Vaativaksi arvioidulla reitillä erityisesti alussa oli jyrkkiä nousuja ja laskuja. Valtavaaran huipulta eteenpäin loppumatka oli helppoa.


Riisin rietas

Toisena päivänä suuntasimme Riisitunturille. Rukalta oli Riisin rietas -nimisen 10,7 kilometriä pitkän reitin alkupäähän n. 40 kilometrin automatka. Riisillä oli todella hienot maisemat, erilaista kuin Rukan läheisillä vaaroilla. Tällä reissulla säät vaihtelivat nopeasti, viiden minuutin sisällä saattoi paistaa aurinko ja sitten taas sataa vettä. Yhteensä kävelyä tuli 10,9 kilometriä, kokonaisnousu jälleen noin 1300 metriä.


Valkeisenvaaran vaellus

Kolmantena päivänä katsoimme reitiksi Rukan kylältä lähtevän Valkeisenvaaran 8 kilometrin vaelluksen, jota kartta kehui vaativaksi. Reitti alkoi kartan mukaan Salmilamminkylän 3 kilometrin reitin uloimmasta pisteestä. No tästä laskimme, että reitin pituus on 11 kilometriä. Yhteensä siirtymäkävelyiden kanssa kävelyn mitaksi tulisi 16 kilometriä, joka olisi uusi kertakävelyennätykseni, sisältäen vielä vaativan reitinkin.

Lähdimme nöyränä reitille, aikaa oli runsaasti varattuna. Reitti oli kuitenkin alusta yllättävän helppo, ja odottelimmekin, että ehkäpä sitten loppureitillä on jotain villejä kapuamisia ja laskeutumisia. Hämmästys ja epäusko valtasivatkin mielemme, kun Salmilamminkylän reitti tulikin yhtäkkiä eteemme, pari kilometriä ennen kuin olisimme odottaneet.

8 kilometriä sisältääkin siis myös Salmilamminkylän reitin pituuden, eli Valkeisenvaaran "lisälenkin" pituus on 5 kilometriä. Tämä vähän latisti tunnelmaa, ja jotain piti keksiä. Lähdimmekin Salmilamminkylän reitiltä inspiroiden kiertämään Rukatunturia, eli suunta kohti Itä-Rukaa. Itä-Rukan jälkeen kävelimme Vuossellirinteen lenkin, siitä pururadalle ja siellä vielä hieman lenkkiä. Mökille palatessa matkaa oli kertynyt 16,5 kilometriä. Uusi ennätys! Kokonaisnousua tälläkin kävelyllä suurinpiirtein 1,3 kilometriä.

Ei tuo Valkeisenvaaran reitti mielestäni ollut sen vaikeampi kuin esimerkiksi helpoksi merkitty Riisin rietas. Ehkä vaikeutta voi joillekin lisätä se, että matkan varrella ei ole huoltopisteitä, eli ei löydy laavuja eikä vessoja.


Lääkekannabista pidemmille ja lyhyemmille patikoinneille

Kolmena ensimmäisenä päivänä ennen patikointia söin Bedrocanista tekemääni lääkekannabissuklaata määrän, jossa oli gramman verran kukkaa. Syömällä lääkevaikutus on pidempi, ja useammankin tunnin patikointi sujui hyvin. Ennen loppureissun lyhyempiä kävelyitä hyörystin kukkaa Volcanolla, mikä riittää hyvin muutaman tunnin ajaksi.

Juhannuskallio, Rukatunturin esteetön reitti

Keskiviikkona kävimme Juhannuskalliolla, joka on Rukatunturin huipulla. Siitä jatkoimme tunturin laella Rukatunturin esteetöntä reittiä pohjoisen suuntaan. Kylän kohdalla laskeuduimme Rukatunturin reitin portaat alas kylään ja palasimme mökille. Kokonaismatka oli 7,4 kilometriä ja kokonaisnousu 700 metriä.


Kalliolammen reitti

Viidennen päivän reittinä oli helppo Kalliolammen reitti. Itse lampi oli komea kallioineen. Kokonaismatkaksi tuli 6,7 kilometriä ja kokonaisnousua reilut 550 metriä.


Perjantai, viimeinen kokonainen päivä, käytettiin pääosin palautumiseen, käveltiin vain viisi kilometriä "kylille" syömään. Viikon aikana muutkin asioinnit, eli pääosin kauppa- ja ravintolakäynnit, hoidettiin kävellen, ja kävelyä tulikin viikon matkalla mukavat 90,2 kilometriä! Kokonaisnousua tuli yli 6 kilometriä.

Tässä vielä muutama kuva:Tätä on tullut kuunneltua parikin kertaa: :)

Danny - Kuusamo

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...