21.10.2011

Ruoka juomana – ruokajuomana ruoka

Kasvisten mehustamisesta on ollut puhetta viime aikoina, ja kyllähän se kovasti on kiinnostanut itseänikin. Vatsan hidastuneen toiminnan vuoksi ruoansulatukseni suosiolla käsittelemät ruokamäärät ovat pienentyneet ja siksi ei passaa "pelkkää täytettä" syödä, vaan ruoan tulisi olla myös ravintorikasta. Mehustaminen tarjoaa tähän helpotusta: tuoreista vihanneksista lingotaan mehut, jolloin vatsa selviää vähemmällä työllä, ja kypsennystä ei käytetä, eli kaikki mm. vitamiinit ja entsyymit ovat tallella.

Muutaman viikon ajan ensin söin aterioiden kasvisosuuden raakana, ja lopulta hankin Jamie Oliver (Tefal) -mehustimen, MS Crossroads -keskustelupalstalla "erekki" on kehunut tätä laitetta. Ja aivan mahtava laite se onkin! Viime lauantaista lähtien olen "syönyt" pääruoan kasvikset juoman muodossa. Proteiinit olen vielä nauttinut kiinteässä muodossa (mm. kalaa, manteleita, pähkinöitä, kurpitsansiemeniä), ja joskus porkkanan kiinteänä. Pääruokaan olen käyttänyt vihanneksia 800–850 grammaa, mistä irtoaa mehua hieman yli 5 desilitraa, mielestäni hyvä hyötysuhde.

Tähän mennessä mehustamiani vihanneksia: porkkana, punajuuri, omena, inkivääri, punakaali, sipuli, varsiselleri, lanttu, mangoldi ja paprika. Todella hyviä mehuja on syntynyt, ja aina yllättävän makeita, ei ollenkaan kitkeriä. Tuore omenamehu (pelkiltään tai inkiväärin kanssa) on ollut aivan mahtavan makuista. No mutta niitä kuvia, eihän tätä tekstiä kuitenkaan kukaan lue ;) (ainakin kuvat katsotaan ensin).

Vihanneksia, yhden juomakerran vihannekset per kuva:Moolokin kita ennen ja jälkeen uhrien:Laitteen käyttö ja puhdistus on ollut helppoa ja nopeaa. Kiitos erekille myös pussivinkistä, toimii oikein hyvin (luultavasti myös kompostoituvilla pusseilla, niin ei tarvitse tyhjentää).

Valmiita annoksia, viinilasissa ei ole viiniä, vaan vihannesmehua:Näissä kuvissa proteiiniosuus on kalaa: lämminsavulohta, säilykelohta, savustettuja muikkuja ja loimulohta. Joissain kuvissa näkyy spirulina-kapseleita. Itse spirulina-leväjauhe oli niin pahaa (eli varmaan tosi terveellistä), että kapseloin sen. Mehun ja proteiinin lisäksi olen pääruoalla syönyt jälkiruoaksi esim. kookoslastuja ja tuoreen omenan ja/tai kuivattuja hedelmiä.

On tuntunut oikein hyvältä. Puoli litraa vihannesmehua täyttää yllättävän paljon, ei niinkään fyysisesti (hyvä turpoilevalla vatsalla), mutta varmaankin ravintoaineita tulee niin suuret määrät, että enempää ei tunne tarvitsevan. Erillistä ruokajuomaakaan ei tarvitse. Suosittelen!

1 kommentti:

HänTä kirjoitti... [vastaa]

Mukavaa kun olet taas jaksanut kirjoittaa blogiisi! Siitä on paljon iloa meille lukijoillesi. Tästäkin jutusta tuli nälkä :) Ja muutama päivä sitten tuli viikonlopuksi asiaa videovuokraamoon. Kiitos!

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...