4.5.2014

Lääkekannabiksen vaikutuksia ja sivuvaikutuksia

Esittelen tässä pari uudehkoa tutkimusta. Lääkkeillä on vaikutuksia ja sivuvaikutuksia, ja potilaan kannalta sivuvaikutukset olisi hyvä saada minimoitua.

Tutkimus eri lääkekannabislajikkeiden vaikutuksista


Hollannissa tutkittiin, kuinka tyytyväisyys lääkekannabiksen terapeuttiseen toimivuuteen ja omakohtaiset vaikutukset vaihtelivat kolmen eri lääkekannabislajikkeen välillä.

Tutkimukseen osallistui 102 lääkekannabiksen käyttäjää, keskimääräinen ikä 53 vuotta. 76 % oli käyttänyt lääkekannabista yli vuoden ennen tutkimusta. Yleisimmät syyt lääkekannabiksen käyttöön olivat krooninen kipu 53% (n=54) ja MS-tauti 23% (n=23). 86% (n=88) sai lähes aina terapeuttista apua lääkekannabiksesta. Potilaiden alakuloisuus, ahdistus ja ruokahalun lisääntyminen vaihtelivat eri lääkekannabislajikkeiden välillä.

Tutkimuksen mukaan potilaat ovat tyytyväisiä lääkekannabiksen terapeuttisiin vaikutuksiin. Jotkin subjektiiviset vaikutukset vaihtelivat eri kannabislajikkeiden välillä, mitä käsitellään suhteessa niiden THC/CBD-pitoisuuksiin. Potilaat käyttivät kolmea eri lääkekannabislajiketta: Bedrocania (korkea THC-pitoisuus), Bedrobinolia (matalampi THC-pitoisuus) ja Bediolia (alhainen THC-pitoisuus, korkea CBD-pitoisuus), nämä ovat kaikki Bedrocan BV:n tuotteita.

Tutkimuksen tiivistelmä PubMed-tietokannassa: Therapeutic Satisfaction and Subjective Effects of Different Strains of Pharmaceutical-Grade Cannabis.

En raaskinut ostaa koko artikkelia, koska se oli yli 40 euron hintainen, toivottavasti se julkaistaan vielä ilmaiseksikin. Tällaisia tutkimuksia toivoisin tehtävän enemmän.


Kannabiksen vaikutus kognitioon potilailla, joilla on MS-tauti: psykometrinen ja MRI-tutkimus


Tähän melko pieneen kanadalaistutkimukseen osallistui 39 MS-tautia sairastavaa, joista 20 poltti kannabista ja 19 ei käyttänyt kannabista. Rakenteellisia eroja ei havaittu MRI-kuvissa, mutta psykometristen tutkimusten haastavimmissa osuuksissa kannabista käyttävät suoriutuivat huonommin kuin ei-käyttäjät. Psykometriikka on psykologiaan kuuluva tieteenala, joka soveltaa matematiikkaa ja tilastotiedettä psykologisten ominaisuuksien, kuten tietojen, kykyjen, asenteiden ja luonteenpiirteiden, mittaamiseen. Kuulostaapa monimutkaiselta. (vitsi)

Tutkimuksen tiivistelmä PubMed-tietokannassa: Effects of cannabis on cognition in patients with MS: A psychometric and MRI study.

Kannabislajike ja sen kannabinoidiprofiili vaikuttavat lääkinnällisiin ominaisuuksiin, mutta myös sivuvaikutuksiin, kuten myös ensin esittelemässäni hollantilaisessa tutkimuksessa todettiin. Osaan sivuvaikutuksista voi tottua säännöllisessä lääkityksessä, mutta toleranssin muodostuminen sivuvaikutuksiin luultavimmin vaihtelee henkilöiden välillä. Voi olla, että lääkkeen käyttötapakin vaikuttaa kokonaisuuteen, itse en ainakaan suosittelisi MS-tautia sairastavalle kannabiksen käyttämistä polttamalla.

Myös monet muut MS-taudin oireiden hoidossa käytettävät lääkkeet voivat vaikuttaa kognitioon, esimerkiksi Baclofen ja Sirdalud (mm. lihasjäykkyys), Lyrica ja Neurontin (mm. neuropaattinen kipu), Triptyl ja Klotriptyl (kivut, kipukynnyksen nosto), Tramal (kivut), muutamia mainitakseni.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...