29.2.2012

Lehti: Kannabista saa yhä useammin kipuihin

Sanomalehti Ilkka julkaisi maanantaina 27. helmikuuta artikkelin siitä, kuinka kannabistakavarikot ovat lisääntyneet Etelä-Pohjanmaalla. Artikkelin kainalojuttuna oli tällainen juttu lääkekannabiksesta Suomessa:

Kannabista saa yhä useammin kipuihin


SARIANNE KELTTO
ILKKA
Yhä useampia suomalainen käyttää kannabista täysin laillisesti, lääkkeenä vakavaan sairauteen.
  Viime vuonna Fimea eli entinen lääkelaitos myönsi jopa 60 potilaskohtaista erikoislupaa lääkekannabiksen käyttöön. Määrä kasvoi yli kolminkertaiseksi, sillä 2010 lääkekannabiksen käyttäjiä oli 18.
  Erityislupa tarvitaan lääkeaineelle, jolla ei ole myyntilupaa Suomessa.
  - Hakemukset ovat lisääntyneet, myöntää Fimean lääke- ja turvallisuusyksikön johtaja Hanna Leskinen.
  Tämän voidaan tulkita johtuvan siitä, että yhä useampi lääkäri pitää kannabista aikaisempaa varteenotettavampana hoitomuotona.
  Valtaosa potilaista kärsii MS-sairauden mukanaan tuomista kivuista ja jäykkyydestä, joihin kannabis rentouttavana ja kipua turruttavana aineena auttaa. Syiden kirjo on Leskisen mukaan laaja: osa kipupotilaista kärsii hermosairauksista, jotkut kipeästä selästä.

  Kivuista kärsivä potilas ei voi itsenäisesti pyytää Fimealta erityislupaa, vaan sen tekee aina erikoislääkäri.
  Leskinen painottaa, että tähän kannabista voidaan hoitomuotona ainoastaan silloin, kun mikään muu lääke ei ole tuottanut tulosta. Fimea joutuukin usein pyytämään hakemuksen tehneiltä lääkäreiltä tarkennuksia aiemmin kokeilluista hoidoista.
  Lupa on voimassa aina vuoden kerrallaan.
  Suomen Kannabisyhdistys on kritisöinyt Fimeaa siitä, että se olisi myöntänyt lääkekäytön erityislupia ainoastaan julkisella sektorilla työskentelevien lääkäreiden hakemusten perusteella.
  Hanna Leskinen ei tätä allekirjoita, vaikka ei tiedäkään, ketkä ovat hoitavien erikoislääkärien työnantajia.
  - Käsittelyperusteissa se ei näy, emme ota tätä millään tavalla huomioon, hän toteaa.

(virheet lauserakenteissa olivat lehdessä, kirjoitin ne korjaamatta)


Vuonna 2011 myönnettiin 60 lääkekannabislupaa, lupien määrä siis yli kolminkertaistui vuodesta 2010. Tietoisuus lääkekannabiksesta on levinnyt hiljalleen lääkäreiden parissa, toivottavasti jatkossa lisääntyvällä nopeudella.

Itse en ole aivan heti valmis uskomaan, että "Kalifornian tapaan" lääkekannabis auttaisi lähes missä vain sairaudessa. Mutta joissain, kuten tässä MS-taudissa, se on ainakin itselleni melko korvaamaton apu.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...