10.8.2021

Miksi lääkärin oikeutta kirjoittaa kannabinoideja sisältäviä lääkkeitä rajoitettiin?

Jos lääkettä saa määrätä, miksi sitä ei saa määrätä? Tämä olikin lopulta hyvin yksinkertaista. Pohjustan hieman.

Minun lääkärini kirjoitti reseptejä useille lääkekannabispotilaille. Moni lääkäri oli menettänyt kannabinoidien kirjoitusoikeudet jo aiemmin, ja potilaat "kasaantuivat" harvoille lääkäreille.

Suomen Lääkäriliitto on lääkärien ammattijärjestö, johon kuuluu yli 90 % Suomessa toimivista lääkäreistä. Suomen Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisema järjestö- ja ammattilehti. "Viikoittain ilmestyvä Lääkärilehti on maamme tärkein lääketieteellisen tiedon levittäjä ja terveysalan asiantuntijajulkaisu."

Lääkekannabiksen saatavilla olosta lähtien Lääkärilehden kaikissa lääkekannabista käsittelevissä artikkeleissa on ollut vähintään yhtenä kirjoittajana kipulääketieteen professori Eija Kalso. Hänen "tietonsa", mutta myös ennakkoluulonsa ja selvät virhekäsityksensä lääkekannabiksesta leviävät Lääkärilehden kautta koko lääkärikunnan tietoisuuteen. Kalson ajatuksia löytyy tästäkin blogista.

Lääkintöneuvos Heikki Pälve on toiminut Lääkäriliiton puheenjohtajana ja vuodesta 2005 toiminnanjohtajana vuoteen 2017, jolloin hän eläköityi. Pälve tiivisti eilen Twitterissä Lääkäriliiton ja Suomen lääkärikunnan enemmistön ajatukset lääkekannabiksesta.


Siis:

Lääkekannabis on addiktoiva huume, jota potilas vain luulee tarvitsevansa. Samalla hän jää ilman asianmukaista hoitoa ja oikeaa lääkettä. Saa vain huumetta. Lääkekannabiksen käyttäjä on addikti. Toistan: lääkekannabiksen käyttäjä on addikti. Lääkekannabis ei ole oikea lääke. Mikäli lääkärin potilaat ovat yksipuolisesti addikteja, hänen lääkäriytensä heikkenee! Bada bing bada boom, rajoitetaan lääkärin oikeuksia ja ongelma on ratkaistu!

Hetken hieroin silmiäni, että luinko oikein, sen jälkeen tutkin muutaman hetken, onko Pälveen Twitter-tili oikea vai trollitili.

Tämä on lääkekannabiksen todellisuus Suomessa nyt. Ja kohta sitä ei enää ole.

T. addikti

0 kommenttia

Lähetä kommentti