13.8.2021

Erityislupien määrä räjähti – nyt linja tiukkenee [2015]

Fimea aikoo kiristää kriteereitä, joilla potilas voi saada erityisluvan lääkekannabiksen käyttämiseen. Lääkärit ovat huolissaan, että lääkekannabiksen käyttöön on myönnetty erityislupia liian kepein perustein.

Lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskus Fimean lääkekannabiksen käyttöön myöntämien erityislupien määrä on lähes nelinkertaistunut. Viime vuonna lääkekannabiksen käyttöön myönnettiin 223 lupaa, kun vuonna 2011 lupia myönnettiin vain 57.

– Tietoisuus, että joihinkin juttuihin kannabista voisi kokeilla, on lisääntynyt. Se on johtanut tilanteeseen, jossa tuntuu, ettei tavallisista hoidoista ole hyötyä, ajatellaan herkemmin, että kannabis voisi olla vaihtoehto, kertoo Fimean lääkevalmisteiden arviointiosaston johtaja Erkki Palva.

Kasvuvauhti on jatkunut myös tänä vuonna, mutta tähän on Palvan mukaan tulossa muutos.

– Meidän oletusarvo on, ettei lupien määrä enää kasvaisi.

Mihin tämä oletus perustuu?

– Nyt alkaa olla tilanne, että ruvetaan miettimään tarkemmin, minkälaisissa tilanteissa se (erityisluvan myöntäminen) olisi perusteltua.

Nyt lähes poikkeuksetta erityislupaa lääkekannabiksen käyttöön hakeneelle lupa on myönnetty. Palvan mukaan kriteerit, joilla lupia myönnetään, tiukkenevat.

– Linja ilmenee ratkaisukäytännössä ja (lupa)päätösten tekijöitä ohjeistetaan siinä.

Palvan mukaan uusi ohjeistus tehdään jo kuluvan vuoden puolella.

Ohjeet tänä vuonna

Linjamuutoksen syynä on Palvan mukaan lääkärikentältä kantautunut huoli siitä, että lääkekannabista on kokeiltu myös liian kevyin perustein.

– Tietysti se hoitopäätös on edelleen hoitavan lääkärin harkintaa, mutta me katsomme juridiikasta lähtien, onko se perusteltua.

Lääkärin pitää saada Fimean hyväksyntä potilaalle esittämälleen erityisluvalle lääkekannabiksen käyttöön.

Suomessa on useampia lääkäreitä, jotka silloin tällöin kirjoittavat reseptin lääkekannabikseen, mutta runsaasti sitä määrääviä on vain yksittäisiä.

– Niillä, ketkä määräävät paljon, näyttää siltä, ettei kirjoittaminen ole aina riittävän hyvin harkittua, kertoo Valviran terveydenhuollon valvontaosaston johtaja Tarja Holi.

Valvira on keskustellut viime aikoina Fimean kanssa erityislupamenettelyn uudistamisesta.

– Erityislupamenettelyssä on oikeasti käytettävä harkintaa. Pitäisi myös olla mahdollisuus olla antamatta lupaa, kun sen antamisen perusteet eivät täyty, Holi toteaa.

"Näkyvä muutos"

Palvan mukaan entistä tarkempaan tarkasteluun päätyvät erityisesti muille kuin MS-potilaille myönnettävät erityisluvat.

– Niiden osalta ei ole mitään kiinteää sabluunaa. Olisi tärkeää, että luvat pysyisivät niissä käyttötarkoituksissa, joissa on näyttöä hyödyistä.

Palva ei halua leimata ketään erityisluvan saaneita "laillisiksi viihdekäyttäjiksi", mutta tarkempi harkinta on hänestä silti tarpeen. Palvan mukaan lääkärikentällä vallitseva yleisen varovainen suhtautuminen lääkekannabikseen on hyvästä.

– Kannabis ei ole käänteentekevä hoito missään tarkoituksessa. Pitää olla erikoisia ne tapaukset. Jos ei sellaisten kanssa ole paljon tekemisissä, on luonnollista, ettei niitä mielellään halua määrätä.

Palva ei osaa vielä arvioida, kuinka paljon erityislupien määrä mahdollisesti vähenee muutoksen myötä. Hänen mukaansa muutos on kuitenkin näkyvä.

Iltalehti 2.11.2015


Tässäpä raikas tuulahdus yli viiden vuoden takaa. Ihan omalla luvalla julkaisin. Minulle tulee Neuvostoliiton aikainen virasto-Suomi mieleen tästä nolosta käsikirjoituksesta. Kyllä viranomainen tietää ja lääkäritkin haluavat auttaa huonoon harkintaan haksahtaneita tovereitaan. Myös lakiasiat ajatellaan loppuun asti, ei siis syytä huoleen. Tältä pohjalta lääkekannabiksen määräämistä ja käyttöä lääkkeenä ajetaan Suomessa alas! Mille muulle lääkkeelle tai lääkeryhmälle on määritelty käyttäjien suurin sallittu määrä? Sairaudet onneksi kunnioittavat määräkiintiöitä, kyllä, joten kukaan tarvitseva ei jää ilman (sarkasmia).


"lääkärikentältä kantautunut"

"näyttää siltä, ettei kirjoittaminen ole aina riittävän hyvin harkittua"

"ei halua leimata..., mutta"

"katsomme juridiikasta lähtien, onko se perusteltua"


Mitvit! Juridiikallako meitä potilaita hoidetaan?! Nyt Valvira!

0 kommenttia

Lähetä kommentti