21.1.2012

Tutkimus: Biologinen perusta kannabinoidilääkkeiden hyödyistä MS-taudissa

Hienoa, että tätä asiaa tutkitaan. Ehkä päättäjätkin joskus heräävät siihen todellisuuteen, että kannabis on todellakin varteenotettava lääke joissain sairauksissa. Uusi tutkimus valottaa niitä biologisia prosesseja, jotka vastaavat kannabiksen lääkinnällisistä ominaisuuksista MS-taudissa. Tutkimus julkaistiin Multiple Sclerosis and Related Disorders -lehdessä.

Muutama kuva tutkimuksesta (kuvia saa suuremmaksi klikkaamalla):

Kuva 1. Kannabinoidien vaikutuskanavia MS-taudissa ja selkäydinvauriossa. Aivo- ja selkä­ydin­vamman jälkeen ongelmat neurotransmissiossa voivat aiheuttaa mm. kipuja, jäykkyyttä ja rakko-ongelmia. Kannabinoidireseptorit sijaitsevat strategisesti koko keskushermoston ja myös ääreis­hermoston alueella.


Kuva 2. Kuinka kannabinoidit säätelevät neurotransmissiota. (A) Glutamaatti on tärkein eksitatorinen (kiihdyttävä) välittäjäaine. Sairaudessa välittäjäaineiden signalointi voi olla liiallista ja joissain tapauksissa tulehdustila aiheuttaa enemmän glutamaatin vapautumista, mikä voi aiheuttaa neurologisia oireita. (B) CB1-kannabinoidireseptorin aktivoituminen estää glutamaatin lisävapautumisen. Vastaavanlaisia kannabinoidien säätelemiä neurotransmission valvonta­mekanismeja on myös muilla välittäjäaineilla.


Kuva 3. Kannabinoidien neurotransmission valvonta ja oireiden kehitys MS-taudissa ja EAE:ssä. (A) Tuntoaistin ja liikkeiden säätely keskushermostossa on monimutkaisen neuroniverkoston, joka tasapainottaa inhibitorisia (ehkäiseviä) ja eksitarorisia (kiihdyttäviä) signaaleja. (B) Esimerkiksi MS-taudin aiheuttama myeliinikato voi aiheuttaa poikkeavaa signalointia ja glutamaatin vapautuminen voi lisääntyä. GABAergisten inhibitoristen hermojen menetys edistää entisestään hienomotoriikan menetystä, ja saa aikaan taudin oireiden kehittymisen. Glutamaatti voi liiallisissa määrissä johtaa aineenvaihdunnalliseen vikatilaan ja aiheuttaa kalsiumin kerääntymistä myrkyllisissä määrin (eksitotoksisuus), ja tämä voi lisätä hermojen tuhoutumista ja vammojen pahenemista. (C) Ulkoiset kannabinoidit voivat rajoittaa eksitotoksisuutta, hidastaa hermojen tuhoutumista ja hallita neurologisia oireita.

Lähde:
Baker D et al. The biology that underpins the therapeutic potential of cannabis-based medicines for the control of spasticity in multiple sclerosis. Multiple Sclerosis and Related Disorders 2012.

Tutkimuksesta kirjoitti (englanniksi) myös Multiple Sclerosis Research blogi, jonka löysin vähän aikaa sitten ja jota aloin seurata.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...