11.7.2011

MS-uutisia

Yllättävän paljon tapahtuu MS-taudin tutkimusrintamalla näin kesäisinkin. Tiivistän tähän artikkeliin kolme viime aikojen uutista.
 
Uusi hoito näköpiirissä

Scrippsin tutkimusinstituutiossa Floridassa tiedemiehet ovat löytäneet hoidon, joka pysäyttää MS-taudin hiirillä. Tohtori Tom Burrisin johtama tutkijaryhmä kehitti yhdisteen, joka pysäyttää MS-taudin estämällä Th17-tyyppisen valkosolun toiminnan. Tämä solu on viallinen MS-tautia sairastavilla ja myös muissa autoimmuunisairauksissa.

Kun tutkijat estivät Th17:n signaalit hiirien soluissa, MS:n oireet katosivat. Tohtori Burnsin mukaan ei ole vielä varmaa, onko hoito parannus tautiin vai pysäyttääkö se vain taudin etenemisen.

Mikäli uusi hoito toimii ihmisillä, sillä on pari etua aiempiin hoitoihin nähden. Se voidaan ottaa pillerinä pistoksen sijaan, ja yhdiste hyökkää vain Th17-soluja kohtaan säästäen muut immuunijärjestelmän tauteja tappavat solut.

Uusi löydös tullaan luultavasti lisensoimaan jollekin lääkeyhtiölle parin kuukauden sisällä.

Lue lisää: Scripps Florida - New treatment halts multiple sclerosis in mice.
 
MS, raskaus ja rintaruokinta

Kanadalaisessa tutkimuksessa vertailtiin terveitä ja MS-tautia sairastavia äitejä. MS-tauti ei vaikuta raskaana olemiseen eikä synnytykseen. Äidin MS-tauti ei esimerkiksi lisännyt avustuksen tarvetta synnytyksessä tai keisarinleikkaukseen turvautumista. Lisää tutkimuksesta voi lukea esim. täältä Birth Outcomes Good in Mothers With MS.

Toisessa tutkimuksessa selvitettiin, suojeleeko rintaruokinta äitiä pahenemisvaiheilta. Aiemmin on tällaista ajatusta ollut. Mutta tämän uusimman italialaisen tutkimuksen mukaan ei suojele, lue lisää Breast Feeding Not Protective Against MS Relapse.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...