28.8.2012

Sativex saamassa myyntiluvan Suomessa

Yle uutisoi tänään, että lääkekannabisvalmiste Sativex on saamassa myyntiluvan Suomessa. Lääkealan turvallisuutta valvova Fimea päättää luvasta virallisesti muutamien viikkojen kuluessa, mutta virastosta kerrotaan, että lupa on loppusuoralla ja lähes varma.

– Luvan myöntämiselle ei näyttäisi olevan estettä, sanoo johtaja Erkki Palva Fimeasta.

Sativexilla on myyntilupa jo joissain Euroopan maissa, esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Espanjassa ja Britanniassa. Fimea sanoo tekevänsä luparatkaisut pääsääntöisesti linjassa muiden EU-maiden kanssa.

Suomessa Sativexia suositumpi kannabislääke on Bedrocan, joka on kannabiksen kukintoa. Sitä tuodaan maahan Hollannista, jossa kasvatus tapahtuu valvotuissa oloissa. Bedrocania saa Suomessa jatkossakin vain erityisluvalla.

Kipulääketieteen professori Eija Kalso Helsingin yliopistollisesta sairaalasta suhtautuu Sativexin myyntilupaan kielteisesti. Hän uskoo, että lääkkeen käyttö voi laajeta väärään suuntaan, kun erityislupamenettely jää pois.

Kalson mukaan kannabis tepsii lähes ainoastaan MS-tautia sairastavien spastisuuteen eli lihasjäykkyyteen, mutta ei siinäkään kaikilla. Hän arvioi kaikkiaan muutaman kymmenen potilaan hyötyvän kannabiksesta.

– Voi olla, että että sitä määrätään jatkossa myös kiputiloihin, joissa se ei ole tehokas. Käytölle voi olla myös muita syitä, kuten potilaan aikaisempi kannabiksen käyttö tai ahdistus.

Voimakkaisiin, kuten syövästä johtuviin kiputiloihin määrätään yleisesti morfiinipohjaisia opioideja. Ne aiheuttavat lääkäreidenkin mukaan riippuvutta monin verroin todennäköisemmin kuin kannabis. Opioidit pitävät myös pitävät THL:n päihdetilastojen kärkeä.

Kalso painottaa, että opioidien tehosta on kuitenkin enemmän näyttöä kuin kannabiksen. Kannabista on tutkittu vähän.

- Yleiseksi kipulääkkeeksi kannabiksesta ei ole. Se ei ole tehokas akuutin kivun hoidossa tai esimerkikisi syöpään liittyvän kivun hoidossa, sanoo Kalso.

Hän rajaisi reseptinkirjoitusoikeuden vain MS-tautiin tai kipuun erikoistuneille lääkäreille ja neurologeille.

"Kannabis ei ole kova lääke"

MS-tautia sairastava Soile Lehtonen on käyttänyt Bedrocania kipuihinsa vuoden. Lehtonen kokeili kipuihinsa ensin muun muassa epilepsialääkkeitä ja masennuslääkkeitä. Niistä hän sai pahoinvointia ja huimausta, kun kannabis on aiheuttanut toistaiseksi vain suun kuivumista.

Kannabiksen sivuvaikutuksina pidetään yleisesti muistihäiriöitä ja kohonnutta psykoosiriskiä. Lehtonen taas pitää niitä suurempana riskinä kroonisesta kivusta seuraavia mielenterveysoireita.

– Kannabis ei ole kova lääke verrattuna muihin, joita olen kokeillut. Vaikkapa opioidien sivuvaikutuslistat ovat pidempiä kuin kannabiksen, sanoo Lehtonen.

Kela ei tällä hetkellä korvaa lääkekannabista, vaan potilas maksaa kaiken itse. Tämä tarkoittaa joillekin potilaille useiden satojen eurojen kuluja kuussa.

Lähde:
YLE: Lääkekannabis saamassa myyntiluvan Suomessa