11.2.2011

Mikä ihmeen CCSVI?

MS-tautia sairastavilta on löydetty kroonista keskushermostolaskimoiden vajaatoimintaa eli CCSVI (Chronic Cerebrospinal Venous Insufficiency). Vajaatoiminnan vuoksi keskushermoston verenkierrossa on ongelmia, veri ei kierrä kunnolla ja esiintyy ”käytetyn veren” takaisinvirtausta.Jugularit

CCSVI tuli esille, kun italialainen verisuonikirurgi Paolo Zamboni löysi tällaisia laskimo-ongelmia tutkimistaan MS-potilaista. Asia tuli julkisuuteen vuonna 2009, jolloin itsekin kirjoitin CCSVI:stä ensimmäisen kerran aiempaan blogiini.

Ongelmia on löytynyt jugular-laskimoista ja azygos-laskimosta. Aivojen laskimoverenvirtaus kulkee pääosin kaulassa olevien jugular-laskimoiden kautta, joista ahtaumia löytyy. Näiden lisäksi ongelmia voi löytyä rintakehän alueella azygos-laskimosta, Azygosjoka on elimistön laskimoista siinä mielessä uniikki, että niitä on vain yksi kappale (ei paria toisella puolella; azygos tarkoittaa paritonta).

CCSVI-operaatiossa, jossa verenkierron ongelmia pyritään korjaamaan, jugular-laskimoiden ahtaumat hoidetaan tavallisesti pallolaajennuksella. Azygos-laskimo voi olla vaikeampi tapaus: mm. sydän ja aortta voivat painaa sitä, minkä vuoksi pallolaajennus ei välttämättä auta tai riitä. Tällöin mahdollisuutena on käyttää stenttiä eli metalliverkosta valmistettua putkea, joka asetetaan suonen sisään pitämään suonta auki ongelmakohdasta. CCSVI-operaatioita tehdään isolla rahalla ulkomailla, mm. Puolassa. Suomessa CCSVI-diagnosointia ja -operaatioita ei vielä tehdä.

Ei ole vielä täysin selvää, mikä CCSVI:n ja MS:n suhde on. Osa ajattelee, että MS-tauti syntyy CCSVI:n takia, joku toinen taasen on sitä mieltä, että CCSVI on erillinen ongelma, eikä vaikuta MS-taudin olemassaoloon mitenkään. Näiden laskimoiden vajaatoimintaa on löytynyt myös ”terveiltä” (MS-tautia sairastamattomilta), joten ainakaan pelkkä CCSVI ei vielä aiheuta MS-tautia.

Lisätietoja CCSVI:stä löytyy mm. Erkki Kuuren CCSVI-sivuilta.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...