8.2.2011

Beethovenin Myrsky

Vuonna 1802 Ludwig van Beethoven sävelsi 17. pianosonaattinsa, joka myöhemmin on saanut lisänimen ”Myrsky” William Shakespearen näytelmän mukaan. Harjoittelen myös itse parhaillaan tätä sonaattia, joten Beethovenilla voi olla levotonta haudassaan.

Pidän paljon András Schiffin tulkinnasta, hänellä on monen Beethovenin pianosonaatin kohdalla samanlaisia ajatuksia kuin minulla. YouTube-sivultani löytyi aiemmin soittolista sonaatista Schiffin soittamana, mutta videot oli poistettu tekijänoikeussyistä (muokkaus 31.7.2011).

Päivä pari sitten satuin kuuntelemaan edesmenneen venäläisen pianistin Emil Gilelsin tulkinnan Myrskystä, ensimmäinen ja toinen osa olivat hyvät, kuten Gilelsiltä voi odottaa, mutta kolmas allegretto-osa oli mielestäni aivan loistava. Gilels soitti sen lähes niin kuin se soi päässäni, niin kuin Beethoven on sen näihin nuotteihin kirjoittanut:

Myrsky, Allegretto, alku
...jne.

Tässä Emil Gilelsin tulkitsemana kolmas osa allegretto:

Emil Gilels: Beethoven's Tempest sonata, allegretto

Mikäli tämä sonaatti tai klassinen pianomusiikki yleensä kiinnostavat, András Schiffin luento (n. 41 min) Myrsky-sonaatista kannattaa myös kuunnella.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...