5.5.2013

Bedrocan-reseptin kanssa ulkomaille

Kuten aiemminkin olen kertonut, toimintakykyni on hiljalleen parantunut. Jopa siinä määrin, että tein vaimoni kanssa lomamatkan ulkomaille, Bedrocanit ja Volcano mukana.

Kohteenamme oli Espanja, joka kuuluu Schengenin sopimuksen valtiohin. Mikäli käyttää huumausaineita sisältäviä lääkkeitä tai PKV-lääkkeitä (pääasiassa keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet, esim. bentsodiatsepiinit), tulee jokaista tällaista lääkettä varten olla matkalla mukana Schengen-todistus. Lisäksi lääkkeistä tulee olla mukana reseptit.

Schengen-todistus

Bedrocan-lääkekannabikselle pyysin Schengen-todistuksen apteekista, josta lääkkeeni ostan. Todistukseen tarvitaan henkilötietojen lisäksi passin tai henkilökortin numero, tieto matkan kestosta, käytettävä lääke ja lääkkeen määrä. Matkamme oli pituudeltaan 11 päivää, joten olisin saanut ottaa mukaan 22 grammaa Bedrocania, koska reseptiin on kirjoitettu päiväannokseksi kaksi grammaa. Otin neljä purkkia mukaan eli 20 grammaa, siitäkin sai melkein puolet kantaa takaisin kotimaahan.

Bedrocanin Schengen-todistuksen sain ilmaiseksi [muokkaus] maksoi se sittenkin 10 euroa, jonka maksoin seuraavalla apteekkikäynnillä. Todistuksen mukana oli kopio itse reseptistä, jota säilytetään apteekissa. Satunnaisesti yöunia tukemaan kirjoitetun Lorazepamin Schengen-todistus maksoi 10 euroa paikallisapteekissa – kaksi kertaa enemmän kuin 30 tabletin paketti. Pieni googlailu paljasti, että jossain apteekissa todistuksen hinta voi olla jopa 20 euroa.

Schengen-todistusten lisäksi tulostin sähköisistä resepteistäni yhteenvedon. Vielä varakopiot papereista matkalaukkuun ja alkuperäiset käsimatkatavaroihin lääkkeiden ja passin kera.

Turvatarkastus

Lääkkeet tulee olla käsimatkatavaroissa, lisäksi otin Volcanon käsimatkatavaroihini, ettei vaan eksy matkalla, hajoa tai luulla pommiksi. Otin Volcanon keskusyksikön ulos kassista erilleen läpivalaistavaksi, ja selitin, että se on lääkkeiden käyttöä varten. Ei herättänyt paljoa kiinnostusta. Bedrocan-purkit, jotka olivat myös esillä, eivät kiinnostaneet sen enempää. Eikä edes kysytty Schengen-todistusta. Sitten vaan koneeseen.

Espanjassa

Lento saapui Malagaan, vihreää linjaa sisään ja mitään erikoista ei tapahtunut. Kohteemme oli Sevilla, jonne lähdimme junalla. Junasta etsin sähköpistokkeen, ja vapottelin pari pussillista. Jokunen lähempänä istuva katsoi hieman tarkemmin, en tiedä tunnistivatko laitteen, mutta kukaan ei kysellyt mitään.

Pääosin käytin kannabista sisätiloissa majoituksessa, mutta pari jointtiakin tuli poltettua ulkona. Kannabiksen käyttö yksityistiloissa ei muuten ole Espanjassa rangaistavaa, oli reseptiä tai ei. Kasvejakin saa kasvattaa. Julkisesta polttelustakaan harvemmin mitään seuraa, jos käyttäytyy siististi. Pussikaljoittelu sen sijaan on kielletty. :)

Sevillassa olimme pääosan matkasta, mutta teimme myös päivän matkan Sherry-kaupunkiin Jerez de la Fronteraan, ja matkan kaksi viimeistä yötä olimme Malagassa. Kuntoilua tuli kävelyn muodossa yli 70 kilometriä.


Kotiinlähtö, turvatarkastus

Espanjassa turvatarkastuksessa selitin jälleen läpivalaisussa Volcanon olevan lääkkeiden ottamiseen, tällä kertaa englanniksi "for vaporising my medication" tai jotain sellaista. Bedrocan-purkkeja, muita lääkkeitä ja Schengen-todistuksia ei tarkasteltu taaskaan sen lähemmin.

Lento sujui, matkatavarat saatiin nopeasti, vihreää linjaa ulos. Kukaan ei kysynyt mitään.

Yhteenvetona

Huumausaineita sisältäviä lääkkeitä ja PKV-lääkkeitä varten tarvitaan matkalle Schengen-todistus osoittamaan lääkkeen tarpeellisuus. Lisäksi resepteistä on hyvä olla kopio. Haittaa ei ole lääkärin kirjoittamasta lausunnostakaan, mutta se ei korvaa Schengen-todistusta. Mikäli matkustaa muualle kuin Schengen-maihin, tulee ottaa selvää kyseisen maan säännöksistä.

Oma kokemukseni sekä viime syksyiseltä Ruotsin risteilyltä että tältä pidemmältä Espanjan matkalta on, että hyvin vähän asia kiinnosti ketään. En silti lähtisi yrittämään matkaa ilman tarvittavia dokumentteja.

Espanjan matkamme oli erittäin onnistunut. Hienoja paikkoja, lämmintä ilmaa (pääosin yli 25 astetta päivisin), hyvää ruokaa ja halpaa viiniä piisasi. Lämmönsietokykyni on nykyään hyvä, joten hellelukemat eivät haitanneet. Voisin käydä toistekin.

Lisätietoja

KanTa: Lääkkeet ja reseptit mukaan ulkomaille
Wikipedia: PKV-lääkkeet
Wikipedia: Schengenin sopimus

1 kommentti:

Hän Tä kirjoitti... [vastaa]

Hienoa, että pääsitte reissuun ja että se oli onnistunut! Olen todella iloinen :D Itsellekin kyllä nousi matkakuume kun katseli kuvia...

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...