4.12.2011

4. joulukuuta

Jouluna on mukava ottaa rennosti ja mm. lukea paljon. Annan kirjavinkin, ajoissa, jotta kirjan/kirjat ehtii lainata/hankkia joulun pyhiksi.

Sain itse juuri luettua 5-osaisen Erik Tawastjernan mahtavan Jean Sibelius ‑elämänkerran, jonka aloittelin jo kesällä, hiljalleen olen siis lukenut. Olin aiemmin lukenut elämänkerrasta toimitetun yksiosaisen laitoksen, josta jo aikoinaan pidin, ja nyt pidin oikeastaan vielä enemmän tästä täydestä laitoksesta. Ehkä tärkeimpänä erona yksiosaiseen on se, että mukana on myös sävellysten analysointia.

Lukija pääsee mukaan jännittämään Jannen koettelemuksia elämän eri vaiheissa. Välillä kuluu runsaasti alkoholia ja sikareita, ja taloudelliset murheet tuntuvat ikuisilta. Ensimmäinen maailmansota syttyy ja Suomi itsenäistyy, mitä seurasi Suomen sisällissota. Alkoholin kieltolaki säädetään. Ainolan hiljaisuus alkaa. Mikä on lopulta kahdeksannen sinfonian kohtalo?

Suosittelen joulun lukemistoksi 1-osaista Erik T. Tawastjernan (joka on elämänkerran kirjoittajan poika) toimittamaa versiota Sibeliuksen elämänkerrasta (Otava 1997). Jos myös sävellysten analyysit kiinnostavat, niin voi toki aloittaa suoraan 5-osaisen elämänkerran lukemisen – ainakin sen saa jouluna alkuun, luettavaa kyllä riittää pitkäksi aikaa.

Älkää unohtako musiikkia.0 kommenttia

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...