2.6.2011

Sota huumeita vastaan on epäonnistunut

NEW YORK. Sota huumeita vastaan on epäonnistunut, ryhmä entisiä maailman johtajia lausui keskiviikkona julkaistussa raportissaan. Kansainvälisen huumepolitiikan komission jäsenet ovat lisäksi sitä mieltä, että marihuanan laillistaminen voisi hillitä huumeisiin liittyvää väkivaltaa ja sosiaalisia ongelmia.

Kyse ei ole mistä tahansa ryhmittymästä, sillä YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin lisäksi komissioon kuuluvat esimerkiksi Brasilian, Kolumbian ja Meksikon entiset presidentit.

Komissio kannustaa raportissaan hallituksia paitsi löysentämään marihuanan käytön rajoituksia, myös "lopettamaan sellaisten huumeidenkäyttäjien kriminalisoimisen, marginalisoimisen ja leimaamisen, jotka eivät tee muille pahaa".

Raportissa huomautetaan, että Australiassa, Hollannissa ja Portugalissa marihuanan laillistaminen ei näytä johtaneen huumeidenkäytön merkittävään kasvuun.

Komissio toivoo niin ikään, että huumeriippuvuutta ryhdyttäisiin käsittelemään terveyskysymyksenä ja että hoitotapoja tulisi kehittää.


Lähde Helsingin Sanomat 2.6.2011.

Kansainvälisen huumekomission raportti.

Komissioon kuuluvat mm. YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan, Euroopan neuvoston entinen pääsihteeri Javier Solana sekä Brasilian, Kolumbian ja Meksikon entiset presidentit.

Raportti muistuttaa tutkimuksiin perustuen, että eri huumeiden käytön laillistaminen esimerkiksi Hollannissa ja Portugalissa ei ole johtanut merkittävään huumeidenkäytön kasvuun. Molemmissa maissa kovien huumeiden kuten heroiinin käyttö on sen sijaan lähtenyt laskuun.

Sota huumeita vastaan on vahvistanut rikollisjärjestöjä entisestään ja on tuhonnut sellaisten ihmisten elämiä, jotka eivät ole tehneet muille pahaa. Sota huumeita vastaan on ollut kallista veronmaksajille, mutta silti huumeiden käyttöä ei ole saatu vähennettyä.

Sota huumeita vastaan on saanut aikaan mm. sen, että lääkekannabiksesta hyötyvät eivät saa lääkettä helposti itselleen, ”väärinkäyttömahdollisuuden” ja huumeleiman takia. Ihmisiä on joutunut vankilaan tämän vuoksi, vain muutama vuosi sitten niinkin lähellä kuin naapurimaassamme Ruotsissa.

Huumeiden käyttö ei ole vähentynyt, se on sen sijaan suorastaan räjähtänyt käsiin. Samoin on huumeiden tarjonta. Väärät ihmiset hyötyvät ja väärät joutuvat kärsimään.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...