19.6.2011

MS-tauti ja masennus

MS-tautia sairastavat tutkitusti potevat masennusta enemmän kuin muu osa väestöstä ja myös enemmän kuin muita vakavia sairauksia sairastavat. Tämän taustalla on ajateltu mm. olevan aivokemiallisia syitä (mm. paljon stressihormoni kortisolia), lisäksi monet MS-taudissa käytettävät lääkkeet voivat aiheuttaa masennusta.

Understanding Depression and MS

Viime kesänä Kalifornian yliopistossa Los Angelesissa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että MS-tautiin liittyvä aivojen atrofia eli kutistuminen kohdistuu erityisesti mm. hippokampukseen, mikä voi saada aikaan masennusta ja epätoivon tunteita.

Depression in MS May Have Physical Cause

Jos sairastaa MS-tautia ja on masentunut, ei siis kyse ole välttämättä vain ”huonosta tsemppauksesta”.



Masennus oli näköhermon tulehduksen jälkeen itselläni toinen MS:n tuoma oire, jos ei jotain ”pikkukipuja” yms. laske, ja sitä onkin nyt jatkunut jo yli kymmenen vuotta. Masennuksen ilmaannuttua söin muutaman vuoden erilaisia masennuslääkkeitä, pääosin SSRI-tyyppisiä, mutta niistä ei silloin ollut apua. Eivätkä ne tietenkään auttaneet MS:n aiheuttamiin muihin oireisiin, joiden ajateltiin silloin vielä olevan psykosomaattisia ja masennuksesta johtuvia.

Jotkut saavat kannabiksesta apua masennukseen (toisaalta se voi varmasti väärin käytettynä sitä myös lisätä), mutta sen hyöty minun kohdallani on kovin pieni. Luulen, että satunnaiskäyttäjällä, joka siis päihtyy kannabiksesta, toisin kuin säännöllisesti käyttävä lääkekäyttäjä, mielialavaikutus voi olla suurempi.

Masennuslääkkeiden on osoitettu lisäävän neurogeneesiä hippokampuksessa, ja erityisesti välittäjäaine noradrenaliini (norepinefriini) on ilmeisesti tässä avainasemassa. Artikkeli helmikuulta 2010: Research uncovers how antidepressants actually work.

Positiivinen ajattelu ja liikunta auttavat jonkin verran mielialaan, mutta vaikka molempia harjoitan oikein urakalla, masennus on välillä tänä keväänä käynyt niin pahaksi, ettei sellaisten olojen kanssa enää jaksa kauaa elää. Joten kävin asian vuoksi lääkärillä, ja yritän nyt saada mielialojani kestävästi paremmiksi masennuslääkkeiden avulla. Tässä on omia haasteitaan, mutta katsotaan, mitä tulevaisuus tuo.

1 kommentti:

Mä vaan kirjoitti... [vastaa]

Jakselehan siellä ja kiitos omasta puolestani, että jaksat kirjoitella blogiisi. Täällä on paljon hyödyllistä tietoa ms-tautia sairastaville.

Lähetä kommentti