6.5.2011

Positiivinen ajattelu - aloita aivopesusi

Negatiivisen ajattelun kierre lähtee usein aivan järkiperäisesti liikkeelle. Jo koulussa meille opetettiin, että pitää suhtautua asioihin kriittisesti. Nopeasti opimmekin löytämään asioista puutteita ja arvosteltavaa. Moni tekee tästä itselleen suorastaan elämänuran, se ja tämä on sillä ja tällä tavalla huonosti; oli sitten kyse politiikasta, naapurin tekemisistä, omasta elämästä tai terveydentilasta. Lopulta voi olla aika huono ja lamautunut olo, koska eihän missään kuitenkaan ole lopulta mitään järkeä...

Kriittinen ajattelu on hyvä asia, mutta pelkkä asioiden huonoksi arvostelu kannattaisi korvata rakentavalla kriittisyydellä. Helppoa on löytää arvosteltavaa, mutta haastavampaa on löytää tilanteeseen sopivia korjausehdotuksia. Tätä kannattaakin harjoitella. Jos ei osaa kuin arvostella, eikä olla yhtään rakentava, voi jättää arvostelutkin väliin.

Hankalissa tilanteissa negatiivinen ajattelutapa löytää nopeasti kourallisen eri asioita, jotka ovat huonosti ja pielessä. Joitain asioita voi parantaa, ja tässä auttaa rakentava kriittisyys. Joitain asioita ei voi parantaa, mutta tilanteilla on aina puolensa; opettele etsimään niitä hyviä puolia. Jos on negatiiviseen ajatteluun tottunut, täytyy hyvien puolien etsiminen ensin tehdä tietoisesti. Harjoittelun ja ajan myötä näitä hyviäkin puolia rupeaa tulemaan mieleen helpommin ja jopa automaattisesti. Huonossa tilanteessa voi tulla esimerkiksi mieleen kolme huonoa ja kaksi hyvää seikkaa, mikä on jo paljon positiivisempaa ja helpompi kestää kuin tyrmäävä ”täyskäsi negatiivisuutta”.

Esimerkkejä kolikon kääntöpuolesta:

- vaikea: haastava, hyvää harjoitusta
- vaikeudet: jalostavat luonnetta ja minua ihmisenä
- mahdoton: mahdollisuus löytää omia rajojaan
- en voi nyt kävellä pitkiä matkoja: voin kuntoilla muulla tavoin
- kognitio-ongelmat: selviän vielä arjesta; fyysinen kuntoni on hyvä
- kipu ym. vaikeat vaivat: olen elossa (sitten kun ei enää ole vaivoja, on kuollut...)

Samae Koskinenkaan ei anna periksi elämän kolhiessa:

(ensimmäinen ei-klassinen musiikkivideo blogissa!)


Positiivisessa ajattelussa kriittisyyttä ei tarvitse hylätä. Kaikkea ei edelleenkään tarvitse purematta niellä. Tarkoitus on yrittää olla huonontamatta omaa oloaan ylikriittisyydellä ja negatiivisuudella. Aivopese itseäsi löytämään positiivisia asioita ja rakentavia ehdotuksia eri tilanteissa. Harjoittelun voit aloittaa heti, mitään et ainakaan menetä: aina voi halutessaan palata turvallisesti takaisin negailemaan. :)

0 kommenttia

Lähetä kommentti