29.4.2011

MS ja uusia tutkimustuloksia

Tutkijat Yhdysvalloissa Thomas Jeffersonin yliopistossa ja Sveitsissä ovat löytäneet yhteyden granulosyytti-makrofagi-solulinjaa stimuloivan tekijän (Granulocyte-macrophage colony-stimulating factor, GM-CSF) ja immuunijärjestelmän T-auttajasolujen 17 (T helper 17 cells, Th17) välillä. Hiirillä, joiden Th17-solut eivät tuottaneet GM-CSF:ää, MS-taudin eläinmalli ei kehittynyt. Hiirillä, joilla oli jo kehittynyt MS-taudin eläinmalli, GM-CSF:n vastavaikuttajan antaminen hiirille paransi niiden vointia huomattavasti.

Tohtori Rostamin tutkimusryhmä Jeffersonin yliopistossa tutki myös proteiinia interleukiini-27 (IL-27). Tämä proteiini auttoi hiiriä, joilla oli MS-taudin eläinmalli, niin, että sairauden oireet vähenivät.

Tutkijoiden mukaan GM-CSF:llä ja IL-27:llä voisi olla myös ihmisten MS-taudissa samankaltainen rooli.

”Tämä on ensimmäinen askel kohti uuden hoidon löytämistä”, tohtori Rostami sanoo, ”Jos voimme neutralisoida GM-CSF:ää erilaisilla tavoilla, esimerkiksi matkimalla [molekyylirakennetta] tai yrittämällä estää GM-CSF-reseptorien toimintaa, voimme toivottavasti helpottaa sairautta.”

Saksalainen yritys, joka on valmistanut GM-CSF-vastavaikuttajaa nivelreuman hoitoon, alkaa testata lääkettä jo tämän vuoden loppupuolella MS-potilailla.

Lähteet:

Drug that could stop MS discovered after scientists pinpoint chemical 'driving force' behind the illness

Blocking Crucial Molecule Could Help Treat Multiple Sclerosis, Jefferson Neuroscientists Say

... ja vielä tässä vaiheessa vähän ehkä ylioptimistinen otsikko Hindustan Timesiltä (arvatkaapa, törmäsinkö tähän uutiseen ensiksi):

Scientists find way to stop multiple sclerosis.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...