18.4.2011

CCSVI - syy vai seuraus?

Vuonna 2009 italialainen verisuonikirurgi Paolo Zamboni kertoi havainnoistaan: MS-tautia sairastavilla on keskushermoston laskimoverenkierrossa ongelmia. Tälle oireyhtymälle on annettu nimi CCSVI eli Chronic Cerebrospinal Venous Insufficiency. Jos asia ei ole tuttu, lue blogiartikkeli Mikä ihmeen CCSVI? ja uutinen A new approach to MS treatment?.

Vuoden 2009 jälkeen asiat ovat kehittyneet vauhdilla. Uusia tutkimuksia on aloitettu ja Zambonin tuloksia yritetty toistaa vaihtelevin menestyksin. Yhtenä ongelmana on CCSVI:n testausmenetelmien herkkyys, kuten tämä uutinen, jossa mukana noin 8 minuutin video, kertoo. Erittäin mielenkiintoinen ilmiö on se, että potilaat ovat omatoimisesti lähteneet avauttamaan laskimoitaan ulkomaille klinikoille, jotka tekevät operaatiota kovalla rahalla. Tällä hetkellä operaatio maksaa Puolassa noin 10000 euroa, hinta on hilautunut hiljalleen ylöspäin. On kyllä ymmärrettävää, että on valmis maksamaan melkein mitä vaan, jotta tässä sairaudessa oloaan saisi helpotettua. Mille hevoselle ne rahat vaan laittaisi, että saisi parhaan tuoton...

Viime viikolla julkaistiin laaja ”Buffalo-tutkimus” CCSVI:hin liittyen, neurologian professori tohtori Robert Zivadinov johti tutkimuksia Buffalon yliopistossa. Tutkimuksen mukaan näyttäisi siltä, että CCSVI ei ole MS-taudissa syy vaan ennemmin seuraus. CCSVI-ongelmaa löytyi MS-tautia sairastavilta, mutta myös terveiltä ja muita neurologisia sairauksia sairastavilta. CCSVI-kriteerit täyttyivät 56 prosentilla MS:ää sairastavilla, 23 % kontrolleilla ja 46 % muita neurologisia sairauksia omaavilla. Tältä pohjalta näyttäisi siltä, että CCSVI ei olekaan se ”jumalan sormi”, joka on MS:n meihin asettanut.

On toki otettava huomioon mittausmenetelmien vaikeus ja herkkyys, mutta näistä huolimatta tulokset ovat mielestäni huomionarvoiset. Muutamat seikat ovat jo aiemmin mietityttäneet itseäni ”CCSVI = MS-taudin syy” -teoriassa:
  • Eri sairauden vaiheissa veren virtausongelmat ovat usein erilaisia, jo Zamboni esitteli näitä eri virtauskaavioita. CCSVI siis pahenee MS:n etenemisen myötä, mikä havaittiin myös Buffalo-tutkimuksessa.
  • Ruokavaliolla ja liikunnalla on saatu hyviä tuloksia jo ennen kuin CCSVI:stä tiedettiin (mm. tohtori Swankin dieetti).
  • Ruokavaliolla ja liikunnalla on saatu yhä nykyään niin hyviä tuloksia yksittäisillä potilailla, että CCSVI-operaatiota ei ole kannattanut suorittaa (tai on tehty vain toiseen jugular-laskimoon), lue mm. Can diet & supplements reduce CCSVI severity?

Mielestäni on selvää, että laskimoiden avaamisella voidaan oloa helpottaa - jos veri kiertää kovin huonosti, tulehdustila voi pahentua ja ei voi päässäkään olla hyvä olo. Uskon myös, että CCSVI on yleisempi MS-taudissa kuin Buffalo-tutkimuksessa löydettiin, ehkä löytyy jonkin asteisena jopa jokaiselta MS-tautia sairastavalta. Eri asia sitten on, tarjoaako laskimo-operaatio parannusta tai kuinka pitkäaikaista helpotusta MS-taudissa.

Otetaan vielä huomioon se, että laajennetut suonet ahtautuvat aina uudelleen ajan myötä, kuten verisuonikirurgi tohtori Hewett kertoi tammikuisessa esityksessään. Uudelleenahtautumista voidaan hidastaa mm. verisuoniystävällisellä ruokavaliolla ja liikunnalla. On mahdollista, että alkuperäistäkin ahtautumisprosessia voidaan hidastaa tai jopa hoitaa samoilla keinoilla, ruokavaliolla ja liikunnalla, koska hyviä tuloksia niilläkin on saatu. Joten elämäntapamuutokset ovat hyväksi verisuonien kunnon kannalta, kävi sitten operaatiossa tai ei. Jos sairastat MS-tautia, voit aloittaa jo tänään.

Viime viikon uutiset Buffalo-tutkimukseen liittyen, uutisissa mukana videomateriaalia:

- MS vein blocking doubted
- 2 doctors react to MS study

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...